Peru

menu
   Link toevoegen

Peru

Met een oppervlakte van bijna 1.3 miljoen vierkante kilometer is Peru is groter dan Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Zwitserland tesamen. Het is de derde grootste land in Zuid-Amerika en grenst in het noorden aan Ecuador en Colombia, in het oosten door Brazilië en Bolivia, in het zuiden door Chili en in het westen door de wateren van de Stille Oceaan.

Vanaf de kleuterklas leren de Peruanen dat het land is verdeeld in drie geografische regio's: de kust, de hooglanden en de jungle.
De kust maakt 12% van het grondgebied uit. Het heeft een warm klimaat langs de kustlijn, die prachtige natuurlijke stranden, mysterieuze woestijnen, vruchtbare rivierdalen en exotische houtsoorten droog omvat.
De hooglanden maken 28% van het grondgebied uit. Een gebied van gevarieerd terrein en een gematigd klimaat, gedomineerd door de besneeuwde toppen van de Andes die boven de 6.000 meter rijzen, en waarvan de hoogste berg de Huascaran is. Deze raakt de wolken op 6.768 meter. De hooglanden omvatten voorts diepe canyons, zoals de Colca en Cotahuasi, de twee diepste op de planeet, en vele hoogvlaktes, zoals het plateau van Collao, aan de oevers van 's werelds hoogste bevaarbare meer, het Titicaca-meer, op 3810 m.

De jungle (of Amazonia) maakt 60% van het grondgebied uit. Het is een regio van een tropisch klimaat, weelderige vegetatie en overvloedige fauna die deel uitmaakt van één van de grootste natuurlijke reserves van de planeet. Peruaans Amazonegebied is de bron van de Amazone rivier, de grootste rivier ter wereld.

De Peruaan gebruikt vaak superlatieven om de eigenschappen van het land te beschrijven, bijvoorbeeld het Titicacameer, 's werelds hoogst bevaarbare meer op 3856 meter boven zeeniveau of de ontzagwekkende Cordillera Blanca, die ongeveer 180 km lang en 20 km breed is. In dit relatief kleine gebied, zijn er meer dan 50 toppen van 5.700 meter of hoger.

Wat leuke feitjes over Peru, interessant voor de toerist om dit op uw reis te gaan controleren:
- Peru heeft de hoogste spoorlijn ter wereld.
- De Andes condor is de grootste vliegende vogel ter wereld.
- De Paiche, die in de Amazone zwemt, is de grootste zoetwatervis ter wereld.
- De capibara (of ronsoco) is het grootste knaagdier ter wereld.
- De Puya Raymondi is een bloem met de hoogste steel ter wereld.
- De grootste zwarte marlijn ooit gevangen had een gewicht van 1560 pond, kwam uit Cabo Blanco, in de noordelijke kust van Peru, en staat in het Guinness Book of Records.
- De wereld langste golven zijn in Chicama, ten noorden van Trujillo, uiteraard zeer populair bij surfers over de hele wereld.

In de flora en fauna van Peru behoort tot de top in de diversiteit van de vis (2000 soorten, die gelijk is aan 10% van de soorten in de wereld), en Peru loopt voorop als het gaat om de diversteit van vogels. Maar liefst 1.816 soorten, waaronder de eerdergenoemde condor.
Peru is ook de thuishaven van ongeveer 10% van alle zoogdieren en reptielendie op de planeet leven en meer dan 20% van de vogels van de aarde.

Peru heeft een grote verscheidenheid aan primaten: 35 soorten, waaronder de unieke wollig, geel-staart aap.
Er zijn 460 soorten zoogdieren die zijn gecatalogiseerd als inheems, 297 soorten reptielen, 332 soorten amfibieën en duizenden soorten weekdieren, spinnen en insecten. De insecten verdienen speciale vermelding. Op een enkele boom in de Tambopata Amazone in het zuid-oosten van Peru hebben wetenschappers meer dan 5000 verschillende soorten geïdentificeerd, waaronder meer mierensoorten dan alle soorten die gevonden kunnen worden op alle Britse eilanden.

Peru is ook vanwege haar Inca-geschiedenis een rijk historisch land. Niet alleen de oude stad van Machu Picchu is een must voor de toerist, maar tijdens het reizen de hoofdstad Lima bezoeken is ook zeker de moeite waard.

Reviews Peru

Wat vind jij van vakantieland Peru?

Laatste bestemmingen Peru

Categorieën

Provincies / Gebieden

Steden Top 10

Foto's Peru
foto toevoegen
Helaas, er zijn geen foto's van Peru! U kunt hieronder zelf een foto toevoegen.
Voeg een foto van Peru toe!
Selecteer een eigen foto:
Naam:
E-mail:
Titel van de foto:
Beschrijving van de foto:
Neem de beveiligingscode over:
captcha
Koppelingen