Kathedraal Riga

(Riga, Letland)

menu
   Link toevoegen

Kathedraal Riga (Bezienswaardigheden)

Kathedraal Riga (Bezienswaardigheden)

Herdera laukums 6

LV-1050, Riga | Bezienswaardigheden in Riga

+371 67 227 573

http://www.doms.lv/

De kathedraal van Riga is de zetel van de aartsbisschop van de Evangelische Lutherse kerk van Letland en een belangrijk symbool van het spirituele leven van Letland.

Historisch gezien was de kathedraal van Riga de belangrijkste bisschopskerk van Livonia, tot 1561 toen Livonia instortte. Het is de grootste middeleeuwse kerk en één van de oudste religieuze gebouwen in Letland, en in de hele Baltische regio. Het combineert elementen uit de romaanse, vroeg-gotische, barokke en art-nouveau-periode van architectuur. Tegenwoordig is de kathedraal van Riga de thuisbasis van de gemeenschap van Riga. Het dient ook de Evangelische Lutherse kerk van Letland en is de belangrijkste locatie voor oecumenische erediensten in de stad en in het land. Het is ook een van de drukste muzieklocaties van Riga en biedt een schat aan historische, architecturale, culturele en artistieke schatten uit verschillende eeuwen.

Op 25 juli 1211 legde bisschop Albert tijdens een plechtige ceremonie de eerste steen van de kathedraal van Riga. Helaas is er zeer weinig bekend over de eerste bouwfase van de kathedraal. Algemeen wordt aangenomen dat de bouw van de huidige kerk in het voorjaar van 1215 versnelde, nadat de eerste kathedraal in de binnenstad was afgebrand. Rond die tijd werden de bouwmaterialen ook veranderd van natuursteen naar bakstenen. Steenblokken werden alleen gebruikt bij het ontwerpen van de buitenste hoeken van het gebouw.

In 1266 hield bisschop Wilhelm van Moden, de pauselijke nalatenschap, een raad in de nieuw gebouwde kathedraal van Riga. Er wordt gedacht dat tegen die tijd het koor en het kruisschip werden voltooid en gescheiden werden door een muur van het onafgemaakte deel van de kerk.

Eenvoudige en laconieke vormen van Romaanse stijl waren kenmerkend voor de eerste bouwperiode. Volgens studies van kunsthistorici werd de kathedraal van Riga aanvankelijk beschouwd als een basiliek, maar later werd het ontwerp gewijzigd en werd in plaats daarvan een hallenkerk gebouwd. Aan het einde van de 14e en het begin van de 15e eeuw werd de kathedraal van Riga vergroot door het bouwen van de westelijke kruisbeuk en de zijkapellen, en het verhogen van de zijwanden van het centrale schip waardoor de kerk een basiliek werd. Op dat moment werden de torenmuren ook opgetrokken en werd een achthoekige piramidale torenspits toegevoegd. Deze toren is te zien op de oudste foto van de kathedraal van Riga - de kosmografie van Sebastian Munster die dateert uit 1559. Volgens V. Neimanis, supervisor van de renovatiewerken van de kathedraal van Riga in de 19e eeuw, was de kathedraal van Riga de hoogste torenspits in de hele stad op dat moment.

De kathedraal van Riga heeft zijn uiterlijk behouden tot 1547, toen op een zondag voor Pinksteren een groot vuur uitbrak in de binnenstad en de Gotische torenspits van de kathedraal afbrandde. Een nieuwe toren met een piramidale torenspits en twee galerijen werden gebouwd in 1595. De haan uit de kathedraal van Riga dateert uit die tijd en is nog steeds te zien in het klooster van de kathedraal.

Tijdens het beleg van de stad in 1710 werd het dak van de kathedraal ernstig beschadigd. Later tijdens de reconstructiewerkzaamheden werden de daken van de zijbeuken ook herbouwd door hun helling te veranderen en de ronde roosvensters te bedekken. Het koor kreeg een barok dak en het middenschip - het oostelijke fronton met het jaar 1727 erop.

In 1772 verbood de Russische tsarina Catharina II verdere begrafenissen in kerken op het hele grondgebied van het Russische rijk. Na ampele overwegingen heeft de gemeenteraad een stuk land gereserveerd voor een stadsbegraafplaats buiten de stad. Begrafenissen van de kathedraal van Riga werden daar overgedragen, waardoor het vloerniveau van de kathedraal werd verhoogd.

In 1775 beval de gemeenteraad van Riga, op basis van de conclusies van de ingenieurs van die tijd, de sloop van een deel van de torenspits en de bouw van de nieuwe hedendaagse barokke toren.

Van 1881 tot 1914 voerde de sectie Riga Cathedral Building van de Riga Society of Researchers of History and Ancient Times belangrijke reconstructie- en renovatiewerken uit in de kerk en het klooster. Als gevolg van deze werken kregen de kathedraal en het klooster hun huidige uiterlijk.

In de 20e eeuw, tijdens de Sovjettijd, vonden twee grote reconstructiewerkzaamheden plaats.
Van 1959 tot 1962 werd de kathedraal van Riga aangepast en omgevormd tot een concertzaal - het altaar werd ontmanteld en de stoelen werden verplaatst zodat de bezoeker naar het orgel kon kijken.

Van 1981 tot 1984 voerde een Nederlands orgelbouwbedrijf Flentrop Orgelbouw Zaandam een ​​grote orgelreconstructie uit. Tegelijkertijd werd het interieur van de kathedraal gerenoveerd en werden alle nutsvoorzieningen opnieuw geïnstalleerd. De koperen beplating van de toren en de relingen van beide galerijen werden gerenoveerd. Een nieuwe haan werd gemaakt en de koperen bol werd ook gerenoveerd. Een automatisch brandblussysteem en airconditioningapparatuur werden geïnstalleerd en er werden lokalen voor het plaatsen van deze apparatuur in de toren gebouwd.

Bij een bezoekje aan Riga mag de kathedraal zeker niet ontbreken.

Foto's Kathedraal Riga

Helaas, er zijn geen foto's van Kathedraal Riga!
Heb je een foto van Kathedraal Riga?
Selecteer een eigen foto:
Naam:
E-mail:
Titel van de foto:
Beschrijving van de foto:
Neem de beveiligingscode over:
captcha

Recensies en beoordelingen Kathedraal Riga

Er zijn nog geen recensies...

Heeft u een mening, een wetenswaardigheid over Kathedraal Riga of wilt u de eerste recensie schrijven?
Schrijf hieronder iets over Kathedraal Riga!

Schrijf over Kathedraal Riga

Schrijf een recensie en verdien een reispunt!