Centre Pompidou

(Parijs, Frankrijk)

menu
   Link toevoegen

Centre Pompidou (Bezienswaardigheden)

Centre Pompidou (Bezienswaardigheden)

Place Georges Pompidou

75004, Parijs | Bezienswaardigheden in Parijs

http://www.centrepompidou.fr/

Het Centre Pompidou, of volledig het Centre National d'Art et de Culture Georges Pompidou, was het geesteskind van de gelijknamige president Georges Pompidou. Hij wilde een originele culturele instelling in het hart van Parijs creëren, die volledig gericht was op moderne en hedendaagse creaties, en waar de beeldende kunst in aanraking zou komen met theater, muziek , film, literatuur en het gesproken woord.
Gehuisvest in het centrum van Parijs in een gebouw dat ontworpen is door Renzo Piano en Richard Rogers - waarvan de architectuur de geest van de 20e eeuw symboliseert - opende het Centre Pompidou voor het eerst haar deuren voor het publiek in 1977.
Na de renovatie, die duurde van 1997 tot december 1999, heropende het Centre Pompidou voor het publiek op 1 januari 2000. Het museum was erg uitgebreid. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest bezochte attracties in Frankrijk. Zo'n 6 miljoen mensen wandelen jaarlijks door de deuren van het Centre Pompidou. Dit komt neer op een totaal van meer dan 190 miljoen bezoekers in het 30 jarig bestaan.

In een unieke locatie, herbergt het Centre Pompidou één van de belangrijkste musea ter wereld, met de grootste collectie moderne en hedendaagse kunst in Europa, een grote openbare bibliotheek met faciliteiten voor meer dan 2.000 lezers, algemene documentatie op 20 eeuwse kunst, een bioscoop en performance zalen, een muziek-onderzoeksinstituut, educatieve activiteit gebieden, boekhandels, een restaurant en een café. Dit alles zit onder één dak.
Onwankelbaar in zijn interdisciplinaire roeping en zijn kernopdracht - is het Centre Pompidou elk jaar het centrum van een dertigtal openbare tentoonstellingen, plus internationale evenementen. Men moet hierbij denken aan filmische en documentaire screenings, conferenties en het verspreiden van de kennis over alle creatieve werken uit de 20e eeuw en de voorbode van het nieuwe millennium. Dit wordt gedaan door symposia, concerten, dans- en educatieve activiteiten te houden, waarvan vele door naar andere plaatsen in Frankrijk gaan en ook in het buitenland terecht komen.

De ondersteunende structuur en beweging, maar ook de stroom systemen, zoals de roltrappen, werden verbannen naar de buitenkant van het gebouw door de architecten, waardoor er ruimte werd vrijgemaakt voor het interieur en voor de museum- en werkgebieden. Kleur-gecodeerde kanalen zijn gekoppeld aan het westen van de gevel, als een soort verpakking voor de structuur: blauw voor lucht, groen voor vloeistoffen, geel voor elektriciteitskabels en rood voor beweging en stroming.
De transparantie van de westelijke voorgevel stelt mensen in staat om te zien wat er gaande is in het midden van het piazza, een enorme esplanade die de architecten opvatten als een gebied van continuïteit. Ze probeerden de stad en het centrum ermee te koppelen. Het centrum werd al snel slachtoffer van de onverwachte omvang van haar succes. Met zo'n zeven miljoen bezoekers per jaar, was het gebouw voortijdig verouderd en moest in oktober 1997 voor 27 maanden haar deuren sluiten. Gedurende deze tijd werd 70.000 m² gerenoveerd en 8.000 m² toegevoegd, voornamelijk om collecties te tonen. Dit was mogelijk door de kantoren buiten het centrum te plaatsen. Toen het werd heropend op 1 januari 2000, was het centrum een onmiddellijk, overweldigend publiek succes, getuige van de onafscheidelijk waarmee het publiek aan de plek en de geest ervan hechtte.

Openingstijden
Alleen gesloten op dinsdag en 1 mei.
Het museum en de tijdelijke tentoonstellingen zijn open van 11 uur tot 21 uur, met een nocturne tot 11 uur voor tentoonstellingen op niveau 6. De Public Reference Library (BPI), die een speciale ingang aan Rue Beaubourg heeft, is geopend van 's middags tot 22 uur (behalve in het weekend wanneer de openingstijden dezelfde zijn als die van het museum).
Cinema vertoningen en voorstellingen kunnen doorgaan na 10 uur.

Foto's Centre Pompidou

Het Centre Pompidou in Parijs, Ile de France
Centre Pompidou (© Martin)
Centre Pompidou in Parijs.
Centre Pompidou (© Martin)
Centre Pompidou vanaf het Georges Pompidou plein in Parijs, Ile de France, Frankrijk.
Centre Pompidou vanaf het plein (© Martin)

Heb je een foto van Centre Pompidou?
Selecteer een eigen foto:
Naam:
E-mail:
Titel van de foto:
Beschrijving van de foto:
Neem de beveiligingscode over:
captcha

Recensies en beoordelingen Centre Pompidou

Tiara schreef: Vooral het formaat van het gebouw is ons bijgebleven. Een waanzinnige hoeveelheid hedendaagse kunst en boeken is voor de liefhebber een cultureel genot.

We hebben er slechts een dag rondgelopen, en onze ogen uitgekeken, maar zelfs al waren we er een masnd onafgebroken geweest, dan nog hadden we steeds nieuwe dingen gezien.

Schrijf over Centre Pompidou

Schrijf een recensie en verdien een reispunt!