Friedrichstraße

(Berlijn, Duitsland)

menu
   Link toevoegen

Friedrichstraße (Bezienswaardigheden)

Friedrichstraße (Bezienswaardigheden)

Friedrichstraße 1

10117, Berlijn | Bezienswaardigheden in Berlijn

http://www.friedrichstrasse.de/

De Friedrichstrasse is de legendarische straat in de stad Berlijn en combineert de traditie van de "Golden Twenties" met de architectuur van "New Berlin".

Vroeger was de 3,5 km lange straat het onderkomen van paleizen, cafés, theaters en concertzalen, waaronder de beroemde "Wintergarten"

Na de splitsing van Berlijn, waarbij de Muur dwars door de Friedrichstraße liep, met het beroemde Checkpoint Charlie op de grens van de wijken Kreuzberg en Mitte, kreeg de straat een ander aanzien. Het luxe verdween.

Het nu volledig gerestaureerde station Friedrichstrasse is voor de West-en Oost-Berlijners als een innerlijke-Duitse grensovergang nog steeds vol van pijnlijke herinneringe. Naar het noorden, waar de Friedrichstadt Palace ligt, wordt een revue van internationale allure aangeboden.

Op de zuidelijke helft van de Friedrichstrasse zijn veel nieuwe gebouwen neergezet, zoals de Frederikstad, met winkels, kantoren en restaurants.
Door het ontwerp van de architect Jean Nouvel kan de bezoeker onder de indruk raken van zijn transparante glazen gevel en het taps toelopende atrium. De aansluiting van kwartier 206, waarbij er tal van boetieks van top-ontwerpers zijn toegetreden tot de wereld van de Friedrichstraße, heeft een extravagante art-decostijl aan de bezienswaardigheid toegevoegd. De werknemers van de nieuwe, chique kantoren, agentschappen en media centra zijn al lang gewend aan de nieuwe Friedrichstrasse.

Foto's Friedrichstraße

De Friedrichstrasse in Berlijn, Duitsland.
Friedrichstrasse (© Donato)

Heb je een foto van Friedrichstraße?
Selecteer een eigen foto:
Naam:
E-mail:
Titel van de foto:
Beschrijving van de foto:
Neem de beveiligingscode over:
captcha

Recensies en beoordelingen Friedrichstraße

Loovens schreef: Vroeger was de Friedrichstrasse romantisch en rustiek. Tegenwoordig is de commercie zo opgerukt dat het eigenlijk niet meer leuk is om er te lopen, ware het niet voor die goede oude tijden.

Te massaal, te massief, te veel geld. Gelukkig zijn er genoeg straten en straatjes in Berlijn die wel nog het historisch romantische in zich dragen.

Schrijf over Friedrichstraße

Schrijf een recensie en verdien een reispunt!