Servië


Belgrado

menu
Foto toevoegen
Link toevoegen

Servië ~ Belgrado

Belgrado is de hoofdstad van Servië en heeft een bevolking van ongeveer 1,7 miljoen. Het is één van de oudste steden in Europa en is sinds de oudheid een belangrijk kruispunt voor wat betreft de manieren waar de wegen van Oost-en West Europa elkaar hebben ontmoet.

De stad ligt op twee internationale waterwegen aan de samenvloeiing van de Sava en de Donau. Deze twee rivieren omringen Belgrado aan drie kanten. Vanwege deze positie is Belgrado passend aangeduid als de toegangspoort tot de Balkan en de deur naar Centraal-Europa.

De oudste archeologische vondsten in dit gebied dateren uit de 5de millennium voor Christus. De prehistorische site van Vinca, die sporen van een prehistorische mens die materiële cultuur (Neolithicum beeldende kunst) in stand hield, is gelegen aan de oevers van de Donau. Keltische stammen zijn opgericht in Singidunum in de 3e eeuw voor Christus, en de stad is ook genoemd in de klassieke bronnen.

Het grondgebied werd later door de Romeinen veroverd en werd een deel van het Byzantijnse Rijk toen het Romeinse Rijk zich in het jaar 395 splitste.

De Slaven staken de Donau in toenemende aantallen over in de 6e eeuw en vestigden zich permanent in dit gebied. Zij richtten hun nederzetting op, die de Witte Stad (Beli Grad) werd genoemd, op een rots boven de monding van de rivier de Sava. Als u een vakantie plant naar Belgrado zult u deze term tot op de dag van vandaag veelvuldig tegenkomen.

Tussen de 16e en de 19e eeuw, kende Belgrado vele namen in diverse talen: Alba graeca, Alba bulgarica, Bello Grado, Nandor Alba, Griechisch Weissenburg en Castelbianco, die allen vertalingen zijn van het Slavische woord Beograd. De naam van Belgrado werd voor het eerst genoemd in 878.

Tijdens de lange en turbulente geschiedenis van de stad is deze bezet door 40 verschillende legers en 38 keer uit zijn as herbouwd.

In 1403, toen de despoot Stefan Lazarević Belgrado redde uit de handen van de Hongaren door middel van handige diplomatieke manoeuvres, werd Belgrado voor het eerst de Servische hoofdstad.

Later werd Belgrado overheerst door de Turken, maar ook de Oostenrijkers hebben zich een periode de stad eigen gemaakt.

In 1841 werd Belgrado de hoofdstad van het Vorstendom Servië. Met de 20e eeuw kwam de Balkanoorlogen en vervolgens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, tijdens welke Belgrado weer werd verwoest en weer herbouwd. In 1918 werd de stad de hoofdstad van het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen, de hoofdstad van het Koninkrijk van Joegoslavië in 1929 en in 1945 en de hoofdstad van het socialistische Joegoslavië. In 2006 werd Belgrado opnieuw de hoofdstad van de onafhankelijke staat van Servië

De gemiddelde hoogte van Belgrado is 117 meter boven de zeespiegel. De toppen van de Kosmaj (628 m) en Avala (511 m), de bergen in de omgeving, zijn de hoogste punten. De rivieren hebben een totaal van 200km oever en 16 riviereilanden, waarvan Ada Ciganlija en Veliko Ratno Ostrvo de grootsten zijn. Het binnenste, stedelijk gebied van Belgrado heeft een oppervlakte van 36 km2 en het totale grondgebied van de stad is ongeveer 322 km2. De bredere gebied van de stad is 419 km2.

Voor administratieve doeleinden is Belgrado verdeeld in 17 gemeenten\, waarvan 10 stedelijke gemeenten (Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski Venac, Stari Grad, Voždovac, Vračar, Zemun en Zvezdara) en 7 zijn voorsteden (Barajevo, Grocka , Lazarevac, Obrenovac, Mladenovac, Sopot en Surcin). Geografisch bestaat de stad uit drie gebieden: de Oude Stad (Stari Grad) op de rechter oever van de Sava en de Donau, Nieuw-Belgrado (Novi Beograd) op de linkeroever van de Sava en Zemun en aan de oevers van de Donau ligt Nieuw-Belgrado.

Belgrado heeft een gematigd continentaal klimaat wat het een goede reisbestemming maakt, met een gemiddelde temperatuur van 11.7 graden Celsius. De Košava, zoals zuidoostelijke en oostelijke wind wordt genoemd, die helder en droog weer in intervallen van twee tot drie dagen brengt, is karakteristiek voor Belgrado.

Belgrado is de hoofdstad van de Servische cultuur, onderwijs en wetenschap. Het is de thuisbasis van de hoogste concentratie van wetenschaps- en kunst=instellingen: de Servische Academie van Wetenschap en Kunst, opgericht in 1886 als de Servische Koninklijke Academie, de Nationale Bibliotheek van Servië, gesticht in 1832, het Nationaal Museum, opgericht in 1841 en het Nationaal Theater, opgericht in 1869. De stad is ook de thuisbasis van de Universiteit, opgericht in 1869 als hogeschool, evenals de Universiteit voor de Schone Kunsten.

Het Fort van Belgrado (Beogradska Tvrđava) is de oudste culturele en historische bezienswaardigheid in Belgrado. Ook van belang voor toeristen zijn:
- Skadarlija, het Centraal-Boheemse kwartier;
- De residentie van prinses Ljubica (Konak Kneginje Ljubice);
- Captain Mišino Building (Kapetan Mišino Zdanje);
- Het oude paleis en het nieuwe palies (Stari Dvor en Novi Dvor);
- Het Servische Nationale assemblage gebouw;
- De kathedraal van Saint Sava.

Tal van lokale en internationale theater-, film- en muziekfestivals, tezamen met andere culturele evenementen (FEST, BITEF, BEMUS, BELEF oktober Salon en de documentaire en de Short Film Festival) maken Belgrado een belangrijk cultureel centrum.

Belgrado is ook gastheer voor tal van nationale en internationale congressen en beurzen. Het multifunctionele Sava Centre is één van de meest aantrekkelijke locaties voor conferenties en culturele evenementen in dit deel van Europa. Meer dan 40 internationale beurzen worden elk jaar gehouden op de Belgrado Fair.

Tal van Europese en mondiale sportevenementen zijn gehouden in de stadions van Belgrado en op de sportvelden. Belgrado Arena is een multi-functioneel trefpunt voor alle sportieve, culturele en entertainment evenementen en heeft een capaciteit van 20.000 personen. Er zijn outdoor faciliteiten voor vele sporten, vooral water- en extreme sporten op Ada Ciganlija. De marathon wordt elk jaar in de stad gehouden.

De voorheen afzonderlijke stad Zemun, die nu een gemeente van de stad van Belgrado vormt, werd door een Keltische stam in de 3e eeuw gesticht. Zij noemde het Taurunum. Het hoogste punt in Zemun is een heuvel bekend als Gardoš, waaruit zich een uitzicht strekt over het gehele Zemun, de Donau en het centrum van Belgrado.

Er is ook de 36 meter hoge Millennium Toren, ook bekend als de Toren van Sibinjanin Janko (Kula Sibinjanina Janka), gebouwd door de Hongaren in 1896. Het gebied rond Gardoš is onderscheidend, met zijn smalle straten met kinderkopjes en de bijzondere architectuur.

Aan de voet van de heuvel, aan de Zemun Quay, aan de oevers van de Donau, zijn er tal van restaurants met live muziek, evenals cafes en clubs. Het is ook een populaire plek om te wandelen en een ontmoetingsplaats voor vissers en kunstenaars met zijn jachthavens en galeries.

Belgrado is een ideale stad geworden voor de toerist. De bezienswaardigheden in de stad, de gezelligheid en de vriendelijke bewoners maken een reis naar Belgrado, Servië, de moeite altijd waard.

Categorieën in Belgrado

Foto's Belgrado

foto toevoegen
De prachtige grote kerk, of tempel of kathedraal in de wijk Vracar in Belgrado
Sint Sava in Belgrado
(© Reizen123.nl)

Een gezellig hoekje met een restaurant in de zomer in Skadarlija.
Skadarlija
(© belehrad.cz)

Belgrado, de hoofdstad van Servie, heeft een prachtige oude stad, genaamd Stari Grad. Deze foto is 's nachts gemaakt.
Stari Grad in Belgrado
(© Martin)

Voeg een foto van Belgrado toe!
Zoek een foto:
Naam:
E-mail:
Titel van de foto:
Beschrijving van de foto:
Neem de beveiligingscode over:
captcha
Koppelingen
© reizen123.nl 2002-2019