Engeland


Manchester


Albert Square

menu
Foto toevoegen
Link toevoegen

Albert Square (Bezienswaardigheden)

Albert Square

M60 2LA, Manchester | Bezienswaardigheden in Manchester

+44 (0)161 234 5000

Albert Square is het hart van Manchester in al zijn gotische stijl. De torens van het stadhuis kijken uit over het plein en de prachtige architectuur. Het plein biedt een enorme ruimte voor vele seizoensgebonden evenementen, waaronder de beroemde Manchester kerstmarkten.

Het belangrijkste kenmerk van de Albert Square, dat beschermd gebied is, is haar maatschappelijke grandeur, maar het bevat ook veel bedrijfspanden en kleinschalige gebouwen.

Oorspronkelijk bedoeld om de directe omgeving van Albert Square en het stadhuis uit te breiden, die tot de hoofdstraat Deansgate lopen, en tussen 1965 en 1985 zijn gebouwd, zijn de toevoegingen uit die tijd van mindere architectonische betekenis.

Lincoln Square en haar standbeeld zijn opgenomen, en de meeste gebouwen op het plein zijn van de jaren 1960 to 1980 en van verschillende architectonische waarde. De meest opvallende is de Lincoln House frontman op Deansgate, een glazen kantoorgebouw gebouwd in 1986. De aangename sfeer wordt gecreëerd op het Albert Plein door de bestrating en de gulle aanplant van bomen.

Het stadhuis aan de oostkant van Albert Square wordt algemeen beschouwd als het beste werk van architect Alfred Waterhouse. Ontworpen aan het einde van het Victoriaanse neogotische tijd, won het de wedstrijd tegen 136 andere inzendingen op grond van de efficiëntie in planning, het gebruik van natuurlijk licht, en de verwarming en ventilatie. Het is nu een monumentaal gebouw.

Ook opgenomen is de Albert Memorial, het eerste monument ter herdenking van Prins Albert, een marmeren standbeeld met een uitgebreide Gothisch behuizing die de Prins bescherming biedt. De overvloedige versiering op het monument vertegenwoordigt Prins Albert's belangen: portretten van beroemde mannen en de wapenschilden van zijn bezittingen in Saksen. Hoewel 73 meter hoog, is het monument enigszins overschaduwd door het stadhuis, dat het plein domineert.

De recente kantoorgebouwen tegenover het stadhuis werden ontworpen met het idee om voldoende architectonische kwaliteit te dragen tot en het plein gaan behoren, zonder met het stadhuis te willen concurreren.

De Victoriaanse gebouwen aan de zuidkant van Albert Square zijn gotisch in stijl en zijn gebouwd op relatief kleine percelen waardoor ze smalle voorgevels hebben. Het stenen St Andrew's House heeft een standbeeld van St Andrew in een nis op de Mount Street hoogte. De Memorial Hall op de hoek van Southmill Street, in baksteen met stenen dressings en gesneden maaswerk in Venetiaans gotische stijl, werd gebouwd met de overschotten uit de Albert Memorial van de 2.000 ministers die, in 1662, afgescheiden van de Kerk van Engeland de Unitarian Church vormden.

Het bakstenen gebouw op de hoek van Cross Street aan de noordkant van het plein heeft gotische motieven, terwijl zijn buurman, de Northern Assurance, geïnspireerd is op gebouwen uit de Franse renaissance.

Foto's Albert Square

Albert Square in Manchester during the famous Christmas Markets.
Albert Square in Manchester
(© Qua)


Heeft u een foto van Albert Square?
Zoek een foto:
Naam:
E-mail:
Titel van de foto:
Beschrijving van de foto:
Neem de beveiligingscode over:
captcha

Recensies Albert Square

Er zijn nog geen recensies... :-(
Heeft u een mening, een wetenswaardigheid over Albert Square of wilt u de eerste recensie schrijven?
Schrijf hieronder iets over Albert Square!

Schrijf over Albert Square

Schrijf een recensie!

Alle meningen, wetenswaardigheden en recensies worden op prijs gesteld.

Wees eerlijk, maar blijf beleefd!

Naam:
E-mailadres:
Recensie:
Neem de beveiligingscoded over:
captcha
© reizen123.nl 2002-2018